top of page

Certifieringar

IP Livsmedel

IP Livsmedel är en certifiering för småskaliga livsmedelsproducenter, där livsmedelssäkerhet, redlighet, spårbarhet mm kontrolleras. Vi har varit anslutna till denna certifiering sedan 2010 och du kan läsa mer om IP Livsmedel på deras hemsida.

Från Sverige 

Vad betyder märket Från Sverige?

Märket Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning av svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Märkningen kan användas på alla typer av livsmedel om de uppfyller kriterierna.

Ursprungsmärkningen Svenskt kött, som idag används på kött och charkuterier, kommer att ersättas av märket Kött rån Sverige runt årsskiftet 2016-2017.

De första märkta varorna finns i butik från och med 20 april 2016.

 

Varför en ny ursprungsmärkning?

Från Sverige är ett svar på konsumenternas ökade efterfrågan på svenskproducerade livsmedel. Det tydliga märket i blått och gult gör det enkelt att hitta och välja varorna i hyllor och diskar. Att allt fler väljer svenskproducerat, stärker och utvecklar vår inhemska produktion av livsmedel. På så vis kan svenska råvaror säkras för framtiden, fler arbetstillfällen skapas och de öppna landskapen bevaras. Svenska råvaror har en helt naturlig del i all världens mat.

 

 Det här får du när du handlar mat med märket Från Sverige

• Alla djur ska vara födda, uppfödda och slaktade i Sverige.

• Odling ska ha skett i Sverige.

• All förädling och packning ska ske i Sverige.

• Kött-, ägg- och mjölkråvara ska alltid vara 100 % svenskt, även i sammansatta produkter.

• I sammansatta produkter, det vill säga en produkt med minst en tillsatt ingrediens, ska minst 75 % vara svenskt (vatten räknas inte). En sammansatt vara kan exempelvis vara bröd, korv, ost, müsli, fruktyoghurt eller en kaka med choklad.

 

Varför svenskt?

Att välja svenskproducerad mat för den goda smakens skull är gott nog. Men det finns många fler anledningar att välja svenskt.

 

Texten är tagen från hemsidan www.fransverige.se - läs mer där!

bottom of page