top of page

Senapens historia

Historia

Som medicinalväxt och krydda går senapen att spåra ända tillbaka till 3000 år f.Kr. i Indien. Men det var på romartiden som senapens kulinariska genomslag verkligen kom. Den spreds över Europa via munkar i kloster och upp till Frankrike där Dijon blev senapstillverkningens mecka på 1600-talet. 

I Sverige var senapen länge en krydda för rikt folk och till jul gjorde man en bordsenap genom att rulla en järnkula i en skål så att fröna krossades. 1920 började den industriella tillverkningen av senap i Sverige och i och med varmkorvens intåg på 50-talet fick senapskonsumtionen ett rejält uppsving.

Mer om senap

Senapsväxten tillhör familjen korsblommiga växter och när den blommar så har den vackra gula blommor. När dessa blommor har blommat över har senapsfrön bildats i små skidor- då är det dags för skörd. På vår odling har vi två olika senapsarter; en med gula senapsfrön - vitsenap (sinapis alba) och en med bruna senapsfrön - sareptasenap (brassica juncea). De bruna senapsfröna är mindre än de gula, har högre oljehalt och är något starkare i smaken.

bottom of page